Motywacja

Piotr Sewioł - Medykamenty wiedzy

Pieczywo – Domowe triki

Wybór mąki
Podstawą każdego udanego ciasta jest wybór odpowiedniej mąki. Krupczatki używa się do ciast kruchych, półkruchych, biszkoptowych i tortowych; mąki pszennej mieszanej z krupczatką używa się do ciast drożdżowych i smażonych, na strucel natomiast bierzę się mąkę bardzo miałką, dobrze przesianą
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Wyrabianie ciasta
Ciasto należy miesić cały czas w tym samym kierunku. Jeśli będziesz zmieniać kierunek, ciasto może źle wyrosnąć albo być niedopieczone
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Białko skleja
Biszkoptowy spód jest bardzo kruchy i łatwo pęka (zwłaszcza jeżeli ciasto było za długo w piekarniku). Możesz uratować ciasto, jeśli posmarujesz obie części białkiem i mocno do siebie dociśniesz. Również przy pękniętych struclach, kruchych pierożkach z powidłami, ciasteczkach z ciasta półfrancuskiego i podobnych wypiekach białko (albo woda) pełni funkcję lepiszcza
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Ciasto łatwo wyjąć
Wysmarowaną tłuszczem brytfannę warto wstawić na chwilę do lodówki. Dzięki temu tłuszcz nie wymiesza się z ciastem, a gotowy wypiek łatwiej da się potem wyjąć z formy
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Słonych wypieków nie podawaj na srebrze
Słonych wypieków nigdy nie podawaj na srebrnych naczyniach. Pod wpływem soli srebro pokrywa się ciemnym nalotem i plamami
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Pudding z pianką
Pudding będzie wyjątkowo pulchny, jeśli dodasz do masy pianę z białek ubitą na sztywno
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Pudding bez kożucha
Na puddingu (albo budyniu) nie zrobi się kożuch, jeśli posypiesz jeszcze gorącą masę niewielką ilością cukru
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
W jaki sposób się pozbyć cellulitu?
UWAGA !!
Wiele kobiet zmaga się z uciążliwym i nieestetycznym problemem, jakim jest cellulit.
>> Uwaga ! Lato tuż tuż <<
 cealin cellulit
Wykładanie puddingu
Pudding, budyń albo galaretkę bez trudu wyłożysz z naczynia, jeśli je przedtem opłuczesz zimną wodą. Jeszcze bardziej ułatwisz sobie zadanie, jeśli przedtem zanurzysz naczynie na jakiś czas w gorącej wodzie
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Naleśniki jak puch
Naleśniki węgierskie (palacsinta) będą miękkie i pulchne, jeśli dodasz do ciasta trochę oliwy, jeszcze lepszy będzie rezultat, zmieszasz mleko z wodą mineralną
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Tort z brzuszkiem
Jeśli wysmarujesz tłuszczem jedynie brzeg tortownicy, ciasto podczas rośnięcia opadnie na brzegach, a w środku się wybrzuszy. Ciasto rośnie równo, jeśli brzegi tortownicy są suche albo grubo oprószone bułką tartą lub mąką
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Tort pokroisz nicią
Jeśli chcesz pokroić blat tortu do przekładania, a nie masz pod ręką odpowiednio długiego noża, użyj do tego celu mocnej nici. Okręć nić wokół placka, przełóż jej końce na krzyż i powoli zaciskaj pętlę. W ten sposób uzyskasz równe powierzchnie
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Praktyczny rozpylacz mąki
Spryskiwacz do wody (w domu służy do zraszania roślin) może być przydatny do innego celu – do rozpylania mąki. Bardzo ułatwia zadanie, gdy trzeba oprószyć mąką blachę albo formę do pieczenia
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Koniak zamiast proszku do pieczenia
Postanowiłeś upiec ciasto, ale nie masz w domu proszku do pieczenia? Możesz użyć zastępczo 3-4 łyżek rumu albo koniaku. Alkohol spulchnia ciasto prawie tak dobrze jak proszek do pieczenia
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Kuchnia weganki
Kuchnia weganki
W jaki sposób możesz łatwo zmienić tradycyjne potrawy na wegańskie?
Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się  utraty swoich ulubionych potraw?
Jest na to sposób...
Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpienie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne? Jak się poczujesz, gdy zmieniając swoją dietę na zdrowszą będziesz mieć nie tylko satysfakcję z życia zgodnie z naturą, ale i radość z odkrywania bogactwa możliwości, jakie masz przechodząc na weganizm?
Książka ?Kuchnia weganki? jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw – w wariancie bez mięsa…
Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat.
Rozmiękłe ciasto owocowe
Zanim ułożysz na blacie tortu soczyste owoce, posyp go bułką tartą albo mielonymi orzechami lub migdałami. Dzięki temu ciasto nie rozmięknie
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Proszek do pieczenia nie spulchnia
Proszek do pieczenia traci działanie spulchniające, jeśli go dodasz na początku, od razu z mąką, do ciasta jeszcze płynnego. Najpierw należy rozrobić jedną część mąki, a dopiero potem dodaje się jej resztę razem z dobrze wymieszanym proszkiem do pieczenia
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Jabłko przedłuża świeżość

Kruche ciasteczka dłużej będą świeże, jeśli na naczynia, w którym są przechowywane, wrzucisz ćwiartkę jabłka

Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Mokra szarlotka
Szarlotka będzie wyjątkowo soczysta, jeśli przed włożeniem do piekarnika przykryjesz ciasto natłuszczonym papierem, a zdejmiesz go tuż przed zakończeniem pieczenia
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Olej do ciasta marmurkowego
Aby czekoladowa część ciasta marmurkowego nie była zbyt sucha, dodaj do masy kakaowej odrobinę oleju
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Ciasto zbyt spieczone
Jeśli ciasto w piekarniku jest już mocno spieczone z wierzchu, a środek ma jeszcze nie dopieczony, przykryj je specjalną folią do wypieków, a wtedy wierzch się nie spali
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Woda do piekarnika
Ciasto drożdżowe będzie miało wspaniałą, pulchną konsystencję, jeśli na czas pieczenia wstawisz do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Zimny wałek do ciasta
Włóż wałek mniej więcej na godzinę przed użyciem do zamrażalnika, a wtedy ciasto nie będzie się do niego przyklejać w czasie wałkowania
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Wałek z butelki
Jeśli nie masz w domu wałka do ciasta, możesz użyć do wałkowania gładkiej, czystej butelki
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Na starych drożdżach ciasto nie rośnie
Używaj do wypieków wyłącznie świeżych drożdży. Stare, zwietrzałe drożdże tracą zdolność fermentacyjną, najczęściej więc ciasto w ogóle nie wyrasta. Różnicę między starymi a świeżymi drożdżami łatwo zauważyć: świeże drożdże mają miękką konsystencję i różowo brązowy kolor, rozłupują się płatkami i ładnie pachną. Wyschnięte drożdże są natomiast twarde, spękane, mają zielonkawy odcień, a miejscami są sczerniałe. Takie drożdże straciły siłę pędną
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Test na drożdże
Oto prosty sposób na sprawdzenie świeżości drożdży: włóż mały kawałek drożdży do gorącej wody; jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły swojej siły pędnej
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Temperatura pokojowa
Wszystkie składniki, a także sprzęty i naczynia wykorzystywane przy przygotowaniu ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli będą zbyt ciepłe, drożdże mogą nie wyrosnąć, ponieważ giną pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Zimno z kolei hamuje ich rozwój
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Ciasto pod przykryciem
Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło, powinno być przykryte czystą ścierką i stać w ciepłym miejscu, osłoniętym od przeciągów. W ten sposób pod przykryciem utrzymuje się stała temperatura
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Udany sernik
Masa serowa nie będzie się rozpadać, jeśli zostawisz świeżo upieczony sernik w otwartym, wyłączonym piekarniku tak długo, póki nie osiągnie temperatury pokojowej
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Nadzienie strudla
Aby z serowego strudla nie wyciekło nadzienie, wstaw przygotowaną masę serową na chwilę do lodówki, żeby stężała
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Kruche ciasto
Kruche ciasto będzie jeszcze bardziej kruche i luźne, jeśli roztrzepiesz z odrobiną soku cytrynowego
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Pofałdowany biszkopt
Jeżeli na wierzchu świeżo upieczonego biszkoptu porobiły się fałdy, wyłóż ciasto razem z formą do góry dnem, na deskę. Mniej więcej po kwadransie odwróć formę, a przekonasz się, że powierzchnia ciasta jest idealnie gładka i równa
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Równo rośnie
Ciasto będzie rosło równomiernie, jeśli na początku pieczenia zostawisz na ok. 10 minut uchylone drzwiczki od piekarnika (zablokuj je warząchwią)
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Nie wychodzi z formy
Jeśli ciasto mocno utkwiło w formie i nie możesz go wyjąć, musisz na moment przyłożyć do spodu formy ścierkę zmoczoną w zimnej wodzie. Nagły kontakt z zimnem powoduje kurczenie się metalu, a wtedy ciasto bez trudu da się wyjąć z formy
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Soczyste rodzynki
Wyschnięte rodzynki znów będą soczyste, jeśli włożysz je mniej więcej na pół godziny do ciepłej wody z odrobiną soku cytrynowego. Potem starannie je osusz
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Rodzynki nie opadną
Jeśli oprószysz mąką rodzynki albo orzechy, nie opadną na dno ciasta
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Rodzynki w rumie
Rodzynki moczone przez noc w rumie znacznie poprawiają aromat ciasta
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
 Wyschnięte ciasto
Zwykłe ciasto drożdżowe, nie nadziewane owocami ani nie przekładane kremem, które nieco już podeschło, znów będzie smaczne, jeśli posmarujesz je z wierzchu mlekiem i wstawisz na krótko do rozgrzanego piekarnika. Poza tym przedłużysz świeżość ciasta, jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, owinięte w folię aluminiową
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Blacha rdzewieje
Blaszane foremki, które są często myte, szybko rdzewieją, dlatego lepiej po użyciu wycierać je starannie suchą ściereczką
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Próba patyczkiem
Jeśli pieczesz wysokie ciasto (np. babkę drożdżową albo piaskową), powinnaś je sprawdzać patyczkiem.
Wbij patyczek (może być drut do robótek ręcznych albo sucha nitka makaronu) w najgrubsze miejsce ciasta, wyciągnij i sprawdź, czy ciasto przykleja się jeszcze do patyczka. Jeśli nie, to znaczy, że jest gotowe
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Błyskawiczny cukier puder
Jeśli zabrakło w domu cukru pudru, a jest ci potrzebny natychmiast, zmiel w elektrycznym młynku do kawy cukier kryształ. Mak też można mielić w młynku do kawy
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Wanda Sewioł – Po prostu być kobietą.
Chciałam być osobą niezależną , wszystko musiałam zrobić sama, wciąż dążyłam do perfekcji, pięłam się po progach kariery bez jakiejkolwiek pomocy.
Dziś jestem kobietą majętną, mam wszystko co sobie wymarzyłam. Już w szkole byłam przysłowiowym kujonem, wciąż siedziałam w książkach, kiedy moje koleżanki bawiły się na prywatkach i chodziły na randki, ja miałam inny plan na życie. Pochodzę z bardzo biednej rodziny, niewykształconej, gdzie matka pracowała jako sprzątaczka, a ojciec był zwykłym cieciem.
>> Po prostu być kobietą. <<
Proste i ładne
Na wierzchu tortu połóż ozdobną papierową serwetkę z ażurowym wzorem (może być też plastikowa) – sama też możesz powycinać wzorki na papierze – i posyp ją całą cukrem pudrem (jeśli ciasto jest jasne – użyj kakao). Potem zdejmij ostrożnie serwetkę. Prosta i ładna dekoracja gotowa
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Dekorowanie tortu
Zanim zaczniesz dekorować tort owocami, bitą śmietaną albo polewą czekoladową, poczekaj, aż ciasto zupełnie ostygnie
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Tort z żelkami
Tak udekorowany tort jest doskonały dla małych dzieci: ustaw małe, kolorowe, żelatynowe misie na nie zaschniętym jeszcze lukrze albo na kremie na wierzchu tortu. Lekko je powciskaj, żeby się nie przewróciły
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
 Lśniąca polewa na torcie
Jeśli polewa na torcie jest zbyt matowa, wypędzluj stężałą powierzchnię koniakiem, a tort będzie lśnił jak należy
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Polewa lepiej kryje

Polewa da się łatwiej rozsmarować na torcie albo na cieście i lepiej pokryje całą powierzchnię, jeśli rozrobisz ją gorącą wodą a nie zimną

Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Z polewą dłużej świeże
Ciasta pokryte polewą dłużej utrzymują świeżość i wilgotność. Rodzaj polewy powinien być dostosowany smakiem do poszczególnych ciast: polewa czekoladowa do ciasta marmurkowego, lukier cytrynowy do ciasta piaskowego
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Marmolada pod polewą
Aby polewa nie wsiąkała w ciasto, tak że w końcu w ogóle nie będzie jej widać, należy powierzchnię tortów i wszelkich innych ciast przed pokryciem polewą posmarować cienką warstwą ciepłej marmolady
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Lukier o określonym smaku
Aby lukier był nie tylko słodki, lecz również aromatyczny, dodaj do cukru pudru trochę soku z pomarańczy albo z cytryny. Lukier będzie twardszy, jeśli rozmieszasz go z kilkoma kroplami białka
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Biały i różowy lukier
Aby lukier miał ładny biały kolor (np. na wypiekach świątecznych), należy go rozrabiać nie z wodą, lecz z gorącym mlekiem. Różowy lukier otrzymasz, jeśli dodasz do masy trochę soku z wiśni albo z czerwonych buraków
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Lukrowane poza lodówką
Lukrowane torty (albo z polewą czekoladową) powinny być wprawdzie przechowywane w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Zbyt duża różnica temperatur źle wpływa na estetyczny wygląd polewy
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Nóż w gorącej wodzie
Aby podczas krojenia polewa na torcie albo na cieście nie popękała, należy przed każdym cięciem zanurzyć nóż w gorącej wodzie. Również wypieki polewane bitą śmietaną lepiej kroi się w ten sposób
Strona główna | Zmień kategorię
>> Jesteś tym, co jesz. <<
Jesteś tym, co jesz.
Znalezione obrazy dla zapytania sklepy za komuny
Grupa ludzie, którzy poszukują wykwintnych i wyszukanych artykułów spożywczych, z rok na rok rośnie. Nie zadowalają się ?zwykłymi? potrawami, poszukują smacznych i oryginalnych rarytasów, które cieszą podniebienie i często są zdrowsze od ich ?normalnych? odpowiedników.
>> Więcej informacji <<
Updated: Marzec 22, 2017 — 10:32 am
Program partnerski Cash In Pills oferuje jedne z najwyższych prowizji na rynku i rozbudowany zestaw narzędzi dla każdego webmastera. Dzięki temu cieszy sie niesłabnącym zaintersowaniem . Dziś ty też mozesz zarabiać na jego rosnącej popularności , wystarczy ,ze umieszczając linki referencyjne zachęcisz do rejstracji innego webmastera , a będziesz otrzymywał 5% od jego wszystkich wygenerowanych przez niego sprzedaży. Zapraszamy do promocji Cash In Pills afilliate program

1 Comment

Add a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Motywacja © 2016 Frontier Theme
error: Content is protected !!